Ši porų sriuba su bulvėmis yra naudinga mūsų organizmui, paprastai pagaminama, o jos skonis išties puikus. Dažniausiai patiekaluose porai yra naudojami vietoj svogūnų, o šioje sriuboje jie yra vienas pagrindinių ingredientų.
Viena pagrindinių poro naudingųjų savybių yra ta, kad jis galimai saugo nuo įvairių rūšių vėžinių susirgimų, taip pat stiprina kaulus, akis, apsaugo nuo kraujagyslių ir širdies ligų. Porai yra nekaloringi, bet suteikia sotumo jausmą, tad puikiai tinka metantiems svorį. Tad išties verta šią daržovę įtraukti į savo mitybą ir vartoti didesniais kiekiais.
Šios sriubos proporcijas galima lengvai keisti – naudokite mažiau bulvių ir daugiau porų arba atvirkščiai. Grietinėlę galima naudoti tiek riebią, tiek neriebią, o nenorintiems naudoti pieno produktų, galima juos keisti į kokosų grietinėlę (pieną).
Kaip pagaminti šią sriubą su bulvėmis?
Poro šviesiąją dalį supjaustyti pusžiedžiais. Keptuvėje įkaitinti šlakelį aliejaus, ištirpinti gabaliuką sviesto ant neaukštos ugnies. Pakepinti porus apie 10 minučių. Svarbu porų nesudeginti, jie turėtų suminkštėti.
Puode užvirti sultinį, sudėti porus, bulves ir viską virti apie 15 minučių ar kol visos daržovės bus minkštos. Suberti petražoles, krapus. Sriubą sutrinti maistiniu smulkintuvu. Įpilti grietinėlės, išmaišyti ir pakaitinti keletą minučių. Porų sriubą patiekti su vytinto kumpio gabaliukais.
Panašūs receptai:
Porų sriuba su bulvėmis
- Porcijų skaičius: 4
- 1 porcijos maistinė vertė: 260 kcal, angliavandenių 33,0 g, riebalų 12,6 g, baltymų 5,4 g
- Paruošimo laikas: 35 min.
Ingredientai:
- 3 porų
- 500 g bulvių, supjaustytų kubeliais
- 900 ml sultinio
- 70 ml (1/3 st.) grietinėlės
- saujelės šviežių krapų, susmulkintų
- saujelės šviežių petražolių, susmulkintų
- šlakelio aliejaus kepimui
- gabaliuko sviesto kepimui
- žiupsnelio druskos
- žiupsnelio juodųjų pipirų
Patiekimui:
- keleto vytinto kumpo griežinėlių
Gaminimas:
- Porų šviesiąją dalį supjaustyti pusžiedžiais. Keptuvėje įkaitinti aliejų, ištirpinti gabaliuką sviesto ant nedidelės ugnies. Sudėti porus ir juos pakepinti apie 10 min. Jie turėtų suminkštėti (svarbu jų nesudeginti).
- Puode užvirti sultinį. Sudėti porus, bulves ir virti apie 15 min. ar kol visos daržovės bus minkštos. Suberti petražoles, krapus.
- Sriubą sutrinti maistiniu trintuvu. Įpilti grietinėlės, viską išmaišyti, pagal skonį įberti druskos, juodųjų pipirų. Sriubą kelias minutes pakaitinti.
- Patiekti su vytinti kumpio gabaliukais.
Verta žinoti dėl galimo porų šalutinio poveikio
Nors porai yra vertingas maistingųjų medžiagų šaltinis ir paprastai neturi neigiamo poveikio sveikatai, tačiau yra kelios specifinės situacijos, kai galbūt reikėtų pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistu gydymo įstaigoje ar klinikoje.
Poruose, kaip ir kituose svogūniniuose augaluose, yra alkaloizų, kurie gali būti kenksmingi dideliais kiekiais.
Taip pat, jeigu esate alergiški porams arba kitiems svogūniniams augalams bei jeigu turite dirgliosios žarnos sindromą arba esate jautrūs FODMAP – fermentaciją sukeliančių oligosacaridų, disacharidų, monosacharidš ir polioliolių turintys maisto produktai gali sukelti simptomus, pavyzdžiui., pilvo pūtimą, dujų susidarymą, skrandžio skausmą, viduriavimą ar vidurių užkietėjimą.