Skip to content

Gazpacho sriuba

gazpacho sriuba
Pasidalinkite sriubyte su mama:

Ši šalta ispaniška gazpacho sriuba – tikra atgaiva karštą vasaros dieną. Ji ne tik pasotins, bet ir atgaivins. Geriausia šią sriubą gaminti su naminiais, gerai prisirpusiais pomidorais. Kuo jie bus skanesni, tuo ir sriuba bus gardesnė.

Šios sriubos yra įvairių gaminimo variantų. Gazpacho sriuba gali būti gaminama dalį pomidorų pakeičiant pomidorų sultimis. Toks būdas ypač tinka, jeigu neturite naminių pomidorų. Sultys suteikia ryškesnį skonį šiai sriubai.

Sriubos gaminimas yra išties paprastas. Tereikia visus ingredientus supjaustyti, viską sumaišyti dideliame inde. Palikti pastovėti apie valandą, o tada viską sutrinti iki vientisos masės. Vietoj žalių saldžiųjų paprikų galima naudoti raudonas. Taip pat galima įdėti daugiau raudonojo svogūno.

Gazpacho gali būti patiekiama tiek dubenėliuose, tiek stiklinėse. Valgyti su šviesia paskrudinta duona.

gazpacho sriuba

gazpacho sriuba

Porcijų skaičius: 4

1 porcijos maistinė vertė: 131 kcal, angliavandenių 14 g, riebalų 7 g, baltymų 3 g

Paruošimo laikas: 15 min.

Gazpacho sriubos ingredientai:

  • 500 g sultingų pomidorų, stambiai supjaustytų
  • 250 ml pomidorų sulčių
  • 1 žalios saldžiosios paprikos, supjaustytos
  • ½ raudonojo svogūno, supjaustyto
  • 1 skiltelės česnako, susmulkintos
  • 1/3 ilgavaisio agurko, supjaustyto
  • 1 šviesios duonos riekės, supjaustytos kubeliais
  • 2 valg. alyvuogių aliejaus
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio juodųjų pipirų

  • Patiekimui:
  • smulkiai supjaustyto agurko, paprikos

Gaminimas:

  1. Dideliame inde sumaišyti visus ingredientus (išskyrus pomidorų sultis). Palikti pastovėti šaldytuve apie 1 valandą.
  2. Viską sutrinti iki vientisos masės. Supilti pomidorų sultis.

Rekomendacijos dėl galimo jautrumo gaspacho sriubai

Gaspačio sriuba, kurios pagrindą sudaro šviežios daržovės yra laikoma sveika bei maistinga, tačiau tam tikromis aplinkybėmis ji gali turėti neigiamą poveikį daliai žmonių. Keletas atvejų, kuomet reikėtų atkreipti dėmesį:

FODMAP jautrumas. Gaspačio sriuboje gali būti nemažai svogūnų, česnakų, pomidorai, kurie yra FODMAP medžiagų šaltiniai. Žmonėms su dirgliosios žarnos sindromu ar jautrumu FODMAP medžiagoms, gaspačio sriuba gali sukelti virškinimo sutrikimus, tokius kaip pilvo pūtimas, dujų susidarymas ar net viduriavimas.

Didelis druskos kiekis. Gaspačio sriuba kartais gaminama naudojant dideoką druskos kiekį, kuris gali daryti negiamą poveikį sveikatai žmonėms, turintiems aukštą kraujospūdį ar širdies bei kraujagyslių ligų.

Pikantiškų ingredientų naudojimas. Gaspačio sriubai gali būti pridedama aštrių prieskonių, o tai gali sukelti skrandžio dirginimą ar rėmenį kai kuriems žmonėms.

Nepaisant šių galimų neigiamų poveikių, daugumai žmonių gaspačio sriuba yra sveikas pasirinkimas. Joje mažai kalorijų, sriuba turtinga vitaminų ir mineralų, todėl gali būti ir puikus būdas įtraukti daugiau daržovių į racioną. Jei turite konkrečių sveikatos būklių ar jautrumų maistui, tuomet galite prisitaikyti gaspačio receptą pagal savo poreikius arba pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu.

0 0 balsai
Straipsnio vertinimas
0 0 balsai
Straipsnio vertinimas
guest
0 Komentarai
Inline Feedbacks
Rodyti visus komentarus
Pasidalinkite sriubyte su mama:
0 0 balsai
Straipsnio vertinimas
guest
0 Komentarai
Inline Feedbacks
Rodyti visus komentarus