Ši gruziniška charčio sriuba yra aromatingo, nepakartojamo skonio. Joje persipina aštrumas, rūgštumas. Pagaminta su jautiena, graikiniais riešutais, „Chmeli suneli“ prieskoniais, geltonųjų slyvų padažu „Tkemali“. Pastarąjį galima keisti šlakeliu šviežiu citrinų sulčių.
Kaip pagaminti charčio sriubą?
Iš pradžių reikia išsivirti mėsą kartu su sultiniu. Naudojome jautienos mentę su kaulu. Virti reikia apie 50 min. Tada mėsą išimti, sultinį perkošti.
Kol verda sultinys, keptuvėje reikia pakepinti svogūnus, aitriąją papriką, supilti smulkintus konservuotus pomidorus, pomidorų pastą, „Tkemali“padažą. Viską patroškinti apie 8 min.
Į puodą sudėti perplautus ryžius ir virti apie 15 min. Tada supilti daržoves iš keptuvės, įberti „Chmeli suneli“ prieskonių, kalendros, juodųjų pipirų, druskos, cukraus. Virti apie 10 min.
Į pabaigą sudėti smulkiai supjaustytą mėsą, sukapotus graikinius riešutus, šviežią kalendrą, petražoles, krapus, suberti susmulkintus česnakus. Leisti sriubai pastovėti apie 20 min.
Ši charčio sriuba gali būti patiekiama viena ar su grietine.
Porcijų skaičius: 6
1 porcijos maistinė vertė: 241 kcal, angliavandenių 14,1 g, riebalų 14,5 g, baltymų 14,5 g
Paruošimo laikas: 1 val. 30 min.
Ingredientai charčio sriubai
Sultinys:
- 400 g jautienos mentės su kaulu, perpjautos į keletą dalių
- 2-2,5 l vandens
- 2 lauro lapų
- 5 juodujų pipirų
- 5 kvapiųjų pipirų
Sriuba:
- 125 g plikytų ryžių
- 1 (400 g) skardinės smulkintų konservuotų pomidorų
- 2 valg. š. pomidorų pastos
- 1 aitriosios paprikos, smulkiai supjaustytos
- 2 svogūnų, smulkiai supjaustytų
- 3 česnako skiltelių, susmulkintų
- 3 valg. š. geltonųjų slyvų padažo „Tkemali“
- 1 ½ valg. š. „Chmeli suneli“ prieskonių
- 1 arbat. maltos kalendros
- 40 g graikinių riešutų, smulkiai sukapotų
- saujos šviežių kalendrų, petražolių ir krapų, susmulkintų
- žiupsnelio druskos
- žiupsnelio juodųjų pipirų
- žiupsnelio cukraus
- šlakelio aliejaus kepimui
Charčio sriubos gaminimas
- Į puodą supilti vandenį, sudėti mėsą. Užvirti, tada vandenį išpilti.
- Iš naujo supilti vandenį, sudėti lauro lapus, pipirus. Užvirti, o tada sumažinti kaitrą iki nedidelės. Virti apie 50 min.
- Tuo metu keptuvėje lengvai pakepinti svogūnus, kol jie taps permatomi, apie 8 min.
- Sudėti aitriąją papriką ir pakepinti apie minutę.
- Į keptuvę supilti pomidorus, pomidorų pastą, „Tkemaliׅ“ padažą. Viską išmaišyti ir patroškinti apie 8 min.
- Iš puodo išimti mėsą, sultinį perkošti. Sudėti perplautus ryžius. Juos virti apie 15 min.
- Supilti keptuvės turinį. Suberti visus prieskonius. Virti dar apie 10 min.
- Į pabaigą sudėti smulkiai supjaustytą mėsą, graikinius riešutus, česnakus, šviežias kalendras, petražoles, krapus. Leisti pastovėti sriubai apie 20 min.