Cibulynė (dar kitaip vadinama sriubalyne, rasalyne) – žemaičių tradicinis patiekalas, kuris būdavo patiekamas per Kūčias. Ši sriuba būdavo patiekiama šalta, o valgoma kartu su virtomis bulvėmis. Jas galite apibarstyti kanapine druska. Tradiciškai išvalyta silkė būdavo suvyniojama į popierių, dedama ant žarijų ir apkasama karštais pelenais. Kai popierius tapdavo juodas, silkę ištraukdavo, nuvalydavo ir sutrindavo mediniu šaukštu. Šiais laikais silkę galima iškepti keptuvėje ar orkaitėje.
Jeigu nesate ragavę cibulynės, siūlome ją pasigaminti! Ši sriuba yra kiek neįprasta, bet skani ir nesunkiai pagaminama.
Kaip pagaminti cibulynę?
Silkė: silkės filė galima trumpai pamirkyti vandenyje. Ją nusausiname ir stambiai supjaustome. Keptuvėje įkaitiname šlakelį aliejaus ant vidutinės ugnies, sudedame silkę ir kepame iš abiejų pusių, kol lengvai apskrus.
Atvėsusią silkę sudedame į dubenį ir šakute sutriname. Sudedame smulkiai supjaustytus svogūnus, susmulkintus krapus, viską išmaišome.
Cibulynė: supilame virintą šaltą vandenį, kad silkė būtų apsemta. Įberiame juodųjų pipirų, įpilame acto.
Patiekimas: leidžiame sriubai pastovėti bent valandą šaldytuve. Sriubą patiekiame šaltą ir su virtomis bulvėmis.
Kitos sriubos Kūčioms:
Cibulynė
- Porcijų skaičius: 4
- 1 porcijos maistinė vertė: 128 kcal, angliavandenių 2,1 g, riebalų 8,8 g, baltymų 10,2 g
- Paruošimo laikas: 40 min.
Jums reikės:
- 1 silkės filė (naudojome silkę sūryme)
- 1 svogūno
- saujos šviežių krapų
- 1 valg. š. obuolių acto (ar pagal skonį)
- žiupsnelio juodųjų pipirų
- šlakelio aliejaus kepimui
- Patiekimui: virtų bulvių su kanapine druska
Gaminimas:
- Silkės filė galima trumpai pamirkyti vandenyje. Ją nusausiname ir stambiai supjaustome. Keptuvėje įkaitiname šlakelį aliejaus ant vidutinės ugnies, sudedame silkę ir kepame iš abiejų pusių, kol lengvai apskrus.
- Atvėsusią silkę sudedame į dubenį ir šakute sutriname. Sudedame smulkiai supjaustytus svogūnus, susmulkintus krapus, viską išmaišome.
- Supilame virintą šaltą vandenį, kad silkė būtų apsemta. Įberiame juodųjų pipirų, įpilame acto.
- Leidžiame sriubai pastovėti bent valandą šaldytuve. Sriubą patiekiame šaltą ir su virtomis bulvėmis.