Šie rūgštynių šaltibarščiai yra gaivūs, gardūs ir puikiai tiks karštą vasaros dieną, kai norisi lengvesnio maisto. Geriausia juos gaminti su šviežiomis rūgštynėmis, bet jeigu tokių neturite, galite naudoti ir konservuotas.
Rūgštynės yra ypač naudingos mūsų sveikatai. Dažniausiai iš jų gaminamos sriubos ar dedama į salotas. Rūgštynėse yra daug vitamino C, A, geležies, magnio, kalio, kalcio, antioksidantų, skaidulų. Taip pat jos padeda šalinti toksinus iš organizmo. Nors rūgštynes išties verta įtraukti į savo mitybą, bet reikia nepamiršti, kad jose yra daug oksalo rūgšties, kuri gali sukelti inkstų akmenų susidarymą.
Kaip pagaminti rūgštynių šaltibarščius?
Iš pradžių agurkus sutarkuokite su burokine tarka. Krapus, svogūnus laiškus smulkiai supjaustykite. Į didelį dubenį sudėkite agurkus, krapus, svogūnų laiškus, išmaišykite ir palikite pastovėti, kol ruošite rūgštynes.
Jeigu rūgštynių lapai yra dideli, nupjaukite jų kotelius. Jeigu lapai maži, nieko nereikia daryti. Rūgštynes stambiai supjaustykite. Puode užkaiskite vandenį iki virimo, išjunkite ugnį ir sūdėkite rūgštynes. Palaikykite jas puode apie 30 s. Tada perpilkite į sietelį ir nuplaukite po šaltu vandeniu. Dalį nuoviro pasilikite.
Į dubenį su agurkais sudėkite rūgštynes, supilkite kefyrą ir įpilkite rūgštynių nuoviro. Jeigu norite tirštesnių, pilkite mažiau, jeigu skystesnių – nuoviro įpilkite daugiau. Šiuos šaltibarščius patiekite su bulvėmis ir kiaušiniais.
Kiti šaltibarščių receptai:
- Žali šaltibarščiai su špinatais, agurkais ir ridikėliais
- Balti šaltibarščiai su ridikėliais ir marinuotais agurkais
- Šaltibarščių receptas
Rūgštynių šaltibarščiai
- Porcijų skaičius: 4
- 1 porcijos maistinė vertė: 84 kcal, angliavandenių 8,2 g, riebalų 3,4 g, baltymų 5,2 g
- Paruošimo laikas: 15 min.
Jums reikės:
- 100 g šviežių rūgštynių
- 1/4–1/2 stiklinės rūgštynių nuoviro
- 500 ml kefyro
- 2–3 nedidelių agurkų
- saujelės krapų
- saujelės svogūnų laiškų
- žiupsnelio druskos
- žiupsnelio cukraus
- Patiekimui: virtų kiaušinių, virtų ar keptų bulvių
Gaminimas:
- Agurkus sutarkuokite su burokine tarka. Krapus, svogūnus laiškus smulkiai supjaustykite.
- Į didelį dubenį sudėkite agurkus, krapus, svogūnų laiškus, išmaišykite ir palikite pastovėti, kol ruošite rūgštynes.
- Jeigu rūgštynių lapai yra dideli, nupjaukite jų kotelius. Jeigu lapai maži, nieko nereikia daryti. Rūgštynes stambiai supjaustykite.
- Puode užkaiskite vandenį iki virimo, išjunkite ugnį ir sūdėkite rūgštynes. Palaikykite jas puode apie 30 s. Tada perpilkite į sietelį ir nuplaukite po šaltu vandeniu. Dalį nuoviro pasilikite.
- Į dubenį su agurkais sudėkite rūgštynes, supilkite kefyrą ir įpilkite rūgštynių nuoviro. Jeigu norite tirštesnių, pilkite mažiau, jeigu skystesnių – nuoviro įpilkite daugiau.
- Rūgštynių šaltibarščiai gali būti valgomi vieni arba patiekiami su bulvėmis ir kiaušiniais.