Šis airiškas jautienos troškinys su tamsiuoju alumi tinka tiek šventiniams pietums, tiek tada, kai norisi sotaus ir gardaus naminio maisto. Gaminome jį su jautiena, morkomis, salierais, tamsiuoju alumi, kiaulienos šonine, pomidorų pasta, svogūnais. Taip pat dėjome truputį perlinių kruopų – šis ingredientas nėra dažnas, bet rekomenduojame įmesti keletą šaukštų kruopų į šį troškinį. Jos priduoda troškinio padažui tirštumo. Skaniausia šį troškinį patiekti su bulvių koše.
Šis troškinys yra vienas populiariausių airiškų patiekalų. Dažniausiai jis gaminamas su aviena, kiek rečiau su jautiena. Būtinas troškinio ingredientas yra tamsusis airiškas alus „Guinness“. Troškiniui jis priduoda sodrų, turtingą skonį bei tamsią spalvą. Šio alaus galima lengvai rasti ir mūsų prekybos centruose.
Kaip pagaminti šį airišką jautienos troškinį?
Pasiruoškite jautieną: ją supjaustykite 4–5 cm gabaliukais, apibarstykite druska ir juodaisiais pipirais.
Troškinimui skirtame puode ar keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite mėsą ir iš abiejų pusių pakepinkite po keletą minučių, kol lengvai apskrus. Galite kepti per du kartus. Mėsą išimkite iš puodo ar keptuvės.
Puode įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūną, pakepinkite apie 3 minutes, sudėkite šoninę ir dar pakepinkite kelias minutes, ar kol jis lengvai apskrus. Sudėkite morkas, salierus, česnaką, miltus, viską išmaišykite ir pakepinkite apie minutę.
Sudėkite atgal mėsą, supilkite alų ir viską užkaiskite. Kai pradės virti supilkite sultinį, pomidorų pastą, įberkite čiobrelio. Sumažinkite kaitrą iki nedidelės, uždenkite puodą ir troškinkite apie valandą.
Suberkite perlines kruopas ir dar troškinkite apie 1–1,5 val. ar kol mėsa bus minkšta. Į troškinimo pabaigą nuimkite dangtį, kad troškinys sutirštėtų, sudėkite lauro lapus. Kai troškinys bus pagamintas, lauro lapus išimkite. Troškinį patiekite su bulvių koše.
Kiti jautienos troškinių receptai:
Airiškas jautienos troškinys
- Porcijų skaičius: 4
- 1 porcijos maistinė vertė: 435 kcal, angliavandenių 20,4 g, riebalų 20,6 g, baltymų 37,0 g
- Paruošimo laikas: 3 val.
Jums reikės:
- 600–700 g jautienos mentės (ar kitų dalių jautienos be kaulo)
- 1 skardinės airiško tamsaus alaus „Guinness“
- 2 morkų, stambiai supjaustytų
- 2 saliero kotų, stambiai supjaustytų
- 1 svogūno, smulkiai supjaustyto
- 3 skiltelių česnako
- 2 valg. š. perlinių kruopų
- 2 valg. š. pomidorų pastos
- 100 g karštai rūkytos kiaulienos šoninės, supjaustytos
- 2 valg. š. kvietinių miltų
- 700 ml vištienos sultinio
- 1 arbat. š. džiovintų čiobrelių (arba šviežių)
- 2 lauro lapų
- žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų
- šlakelio aliejaus kepimui
Gaminimas:
- Jautieną supjaustykite 4–5 cm gabaliukais, apibarstykite druska ir juodaisiais pipirais.
- Troškinimui skirtame puode ar keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite mėsą ir iš abiejų pusių pakepinkite po keletą minučių, kol lengvai apskrus. Galite kepti per du kartus. Mėsą išimkite iš puodo ar keptuvės.
- Puode įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūną, pakepinkite apie 3 minutes, sudėkite šoninę ir dar pakepinkite kelias minutes, ar kol jis lengvai apskrus. Sudėkite morkas, salierus, česnaką, miltus, viską išmaišykite ir pakepinkite apie minutę.
- Sudėkite atgal mėsą, supilkite alų ir viską užkaiskite. Kai pradės virti supilkite sultinį, pomidorų pastą, įberkite čiobrelio. Sumažinkite kaitrą iki nedidelės, uždenkite puodą ir troškinkite apie valandą.
- Suberkite perlines kruopas ir dar troškinkite apie 1–1,5 val. ar kol mėsa bus minkšta. Į troškinimo pabaigą nuimkite dangtį, kad troškinys sutirštėtų, sudėkite lauro lapus. Kai troškinys bus pagamintas, lauro lapus išimkite.
- Troškinį patiekite su bulvių koše.