Kūčių barščiai su ausytėmis – tradicinis senoviškas patiekalas, kuris visada būdavo ant Kūčių stalo. Nors dabar jis gaminamas yra gana retai, bet tikrai vertą jį išbandyti. Gali atrodyti, kad šių barščių gaminimas yra sudėtingas, bet tikrai taip nėra.
Ausyčių įdarui pagaminti reikės džiovintų baravykų – jie priduoda ryškų skonį. Barščiai gaminami irgi su džiovintais baravykais, virtu burokėlių. Tiesa, patiekiamas tik nuo barščių likęs sultinys. Jis turėtų būti saldžiarūgštis, aromatingo skonio. Galbūt net nustebsite, kad jo skonis yra išties puikus. Burokėlių reiktų nepervirti, geriausia sultinį sunaudoti iškart, nes vėliau jis gali patamsėti ir nebebūti ryškios spalvos.
Jeigu kilo klausimas, kodėl šie virtinukai vadinami ausytėmis, galime atsakyti, kad ši forma primena žvėries ausį.
Kaip pagaminti šiuos Kūčių barščius su ausytėmis?
Ausyčių gaminimas: inde sumaišykite miltus, druską. Ant jų užpilti vandenį, aliejų. Maišykite mentele, kol viskas pradės jungtis į vieną gabalą. Tada tešlą gerai išminkykite. Ji turi būti minkšta bei elastinga. Tešlą palaikyti apie 30 minučių šaldytuve.
Tuo metu pasiruoškite grybų įdarą: sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu ir pavirkite, kol jie suminkštės. Grybus nusunkite ir smulkiai supjaustykite. Keptuvėje pakepinkite svogūną, suberkite grybus, viską dar pakepinkite kelias minutes. Įberkite druskos, pipirų.
Darbastalį pasibarstykite miltais. Plonai iškočiokite tešlą. Supjaustykite 4 cm ilgio kvadratėliais, į kiekvieną įdėkite daugmaž po 1/2 arbat. š. įdaro. Užlenkite įstrižai, užspausti šonus – turi gautis trikampis. Tada du kampus sujunkite ir tvirtai užspauskite.
Į verdantį, pasūdytą vandenį suberkite virtinius, virkite apie 4–5 min. Juos išgriebkite iš puodo ir trumpai pakepinkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Auselės turi lengvai apskrusti.
Barščių sultinys: į puodą sudėkite morką, grybus, lauro lapus, svogūną, pipirus, supilkite vandenį. Viską užkaiskite iki virimo, tada sumažinkite kaitrą iki mažos ir virkite apie 15 min.
Sudėkite sutarkuotą burokėlį, įberkite druskos, pipirų, įpilkite acto ir dar pavirkite 5 min. Sultinį perkoškite. Naudojamas bus tik jis. Patiekimas: į lėkštę įdėkite auselių ir užpilkite karštu sultiniu. Apibarstykite krapais. Auseles galite patiekti ir atskiruose induose.
Kiti barščių receptai:
Kūčių barščiai su ausytėmis
- Porcijų skaičius: 4, 25 ausytės
- 1 porcijos maistinė vertė: 206 kcal, angliavandenių 27,5 g, riebalų 7,8 g, baltymų 5,2 g
- Paruošimo laikas: 50 min.
Ingredientai:
Ausytės:
- 140 g (1 st.) kvietinių miltų
- 100 ml vandens
- 1 valg. š. aliejaus
- 1/2 mažo svogūno, smulkiai supjaustyto
- 2 saujų džiovintų baravykų
- žiupsnelio druskos
- žiupsnelio juodųjų pipirų
Barščių sultinys:
- 1000 ml vandens
- 1 virto burokėlio, sutarkuoto burokine tarka
- 1 morkos, stambiai supjaustytos
- 1 nedidelio svogūno, nulupto ir perpjauto per pusę
- 3 džiovintų grybų skiltelių
- 2 lauro lapų
- keletos pipirų (juodųjų, kvapiųjų)
- 2 arbat. š. obuolių acto
- žiupsnelio druskos žiupsnelio juodųjų pipirų
- saujelės šviežių krapų, susmulkintų
Gaminimas:
Ausytės:
- Į indą suberti miltus, druską. Ant miltų užpilti aliejų, vandenį. Maišyti mentele, kol viskas pradės jungtis į vieną gabalą. Tada tešlą gerai išminkyti. Ji turi būti minkšta, elastinga. Indą su tešla uždengti ir palaikyti šaldytuve apie 30 min.
- Tuo metu grybus sudėti į puodą, užpilti vandeniu ir pavirti, kol jie suminkštės. Grybus nusunkti ir smulkiai supjaustyti.
- Keptuvėje įkaitinti aliejų, pakepinti svogūną kelias minutes, suberti grybus, viską dar pakepinti kelias minutes. Įberti druskos, pipirų.
- Darbastalį pasibarstyti miltais. Plonai iškočioti tešlą. Supjaustyti 4 cm ilgio kvadratėliais. Į kiekvieną įdėti daugmaž po 1/2 arbat. š. įdaro. Užlenkti įstrižai, užspausti šonus – turi gautis trikampis. Tada du kampus sujungti ir tvirtai užspausti.
- Į verdantį, pasūdytą vandenį suberti virtinius. Virti apie 4–5 min. Juos išgriebti iš puodo ir trumpai pakepinti keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Auselės turi lengvai apskrusti.
Barščių sultinys:
- Į puodą sudėti morką, grybus, lauro lapus, svogūną, pipirus, supilti vandenį. Viską užkaisti iki virimo, tada sumažinti kaitrą iki mažos ir virti apie 15 min.
- Sudėti sutarkuotą burokėlį, įberti druskos, pipirų, įpilti acto ir dar pavirti 5 min.
- Sultinį perkošti. Naudojamas bus tik jis.
- Patiekimas: į lėkštę įdėti auselių ir užpilti karštu sultiniu. Apibarstyti krapais. Auseles galima patiekti ir atskiruose induose.