Šis burgundiškas jautienos troškinys yra klasikinis Prancūzijos virtuvės patiekalas. Jis gaminamas su jautiena, kiaulienos šonine, raudonuoju vynu, morkomis, svogūnais, pievagrybiais, įvairiomis žolelėmis. Šio troškinio gaminimas užtrunka, bet tikrai nesigailėsite jo pasigaminę. Burgundiškas jautienos troškinys puikiai tinka ypatingoms progoms, tokioms kaip Kalėdos.
Geriausia rinktis kokybišką raudoną sausą vyną. Nuo jo priklausys ir troškinio skonis. Paprastai burgundiškas troškinys yra gaminamas su „Pinot Noir“, „Gamay“ vynu.
Šio troškinio gaminimui reikės puodo, kurį galima naudoti orkaitėje. Jeigu tokio neturite, troškinti galite ir ant viryklės.
Skaniausia šį troškinį patiekti su bulvių koše.
Kaip pagaminti šį burgundišką jautienos troškinį?
Iš pradžių puode apkepinkite kiaulienos šoninę. Išimkite ją iš keptuvės. Supjaustykite jautieną nedideliais gabaliukais, apie 3 cm dydžio. Jautieną puode apkepinkite iš abiejų pusių, daugmaž po keletą minučių iš abiejų pusių, į kepimo pabaigą apibarstykite druska ir pipirais. Svarbu, kad kepdami mėsos gabaliukai nesiliestų, todėl geriausia kepti per kelis kartus. Mėsą išimtikite iš puodo.
Tada puode apkepinkite svogūną, česnaką. Sudėkite pomidorų pastą, miltus išmaišykite. Po truputį, maišant mentele, supilkite sultinį. Jis turėtų būti šiek tiek tirštas. Supilkite vyną ir viską užkaitinkite iki virimo.
Į puodą sudėkite mėsą, šoninę, morkas, čiobrelius, lauro lapą. Puodą įdėkite į 170 laipsnių temp. įkaitintą orkaitę. Troškinys turėtų vos burbuliuoti, troškinkite apie 1,5–2 val.
Pievagrybius supjaustykite į 2–4 dalis. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, pakepinti pievagrybius, kol jie truputį suminkštės. Juos sudėkite į puodą ir dar troškinkite apie 1 val. ar kol pievagrybiai, mėsa bus minkšti. Į pabaigą sudėkite svogūnėlius. Išimkite lauro lapus, čiobrelius. Galite įdėti žiupsnelį cukraus, druskos, pipirų. Apibarstykite petražolėmis. Patiekite su bulvių koše.
Kiti jautienos troškinių receptai:
Burgundiškas jautienos troškinys
- Porcijų skaičius: 4
- 1 porcijos maistinė vertė: 584 kcal, angliavandenių 20,7 g, riebalų 27,3 g, baltymų 52,3 g
- Paruošimo laikas: 3,5 val.
Ingredientai:
- 800 g jautienos dalių, tinkamų troškinimui (mes naudojome kumpį, bet puikiai tik ir mentė, nugarinė, sprandinė ir pan.)
- 150 g šaltai rūkytų kiaulienos šoninės gabaliukų
- 300 ml raudono sauso vyno („Pinot Noir“, „Gamay“)
- 400 ml jautienos sultinio
- 1 valg. š. pomidorų pastos
- 2 morkų, supjaustytų įstrižai stambiai supjaustytų
- 250 g rudųjų ar baltųjų pievagrybių
- 1 svogūno
- 1/3 st. marinuotų svogūnėlių
- 3 skiltelių česnako, susmulkintų
- 2 valg. š. miltų
- kelių šakelių šviežių čiobrelių
- 1 lauro lapo
- saujelės petražolių susmulkintų
- žiupsnelio druskos
- žiupsnelio juodųjų pipirų
- žiupsnelio druskos
- šlakelio aliejaus kepimui
Gaminimas:
- Puode pakepinti kiaulienos šoninę, kol ji lengvai apskrus. Išimti iš puodo.
- Jautieną supjaustyti daugmaž 3 cm gabaliukais.
- Puode įkaitinti aliejų ant vidutinės–aukštos ugnies. Sudėti jautieną ir apkepinti iš abiejų pusių, daugmaž po keletą minučių iš abiejų pusių, į kepimo pabaigą apibarstyti druska ir pipirais. Svarbu, kad kepdami mėsos gabaliukais nesiliestų, todėl geriausia kepti per kelis kartus. Mėsą išimti iš puodo.
- Puode keletą minučių apkepinti svogūną, sudėti česnaką ir apkepinti 30 s. Sudėti pomidorų pastą, miltus išmaišyti. Po truputį, maišant mentele, supilti sultinį. Jis turėtų būti šiek tiek tirštas. Supilti vyną ir viską užkaitinti iki virimo.
- Į puodą sudėti mėsą, šoninę, morkas, čiobrelius, lauro lapą. Puodą įdėti į 170 laipsnių temp. įkaitintą orkaitę. Troškinys turėtų vos burbuliuoti, troškinti apie 1,5–2 val.
- Pievagrybius supjaustyti į 2–4 dalis. Keptuvėje įkaitinti šlakelį aliejaus, pakepinti pievagrybius, kol jie truputį suminkštės. Juos sudėti į puodą ir dar troškinti apie 1 val. ar kol pievagrybiai, mėsa bus minkšti.
- Į pabaigą sudėti svogūnėlius. Išimti lauro lapus, čiobrelius. Galima įdėti žiupsnelį cukraus, druskos, pipirų. Apibarstyti petražolėmis. Patiekti su bulvių koše.