Vištienos sultinys dažniausiai naudojamas sriuboms, troškiniams, su juo verdamos kruopos, taip pat galima patiekti vieną prie kibinų, pyragėlių su mėsa ar daržovėmis. Tad jo panaudojimas yra išties platus. Žinoma, vištienos sultinys nuo seno žinomas kaip gydomąjį poveikį turintis gėrimas, kuris ypač tinka peršalus ar blogai jaučiantis.
Kaip gaminamas vištienos sultinys?
Įprastai vištienos sultinys gaminamas dviem būdais: arba verdamas iš vištienos kaulų (galima naudoti keptos vištienos likučius) arba gaminamas su vištienos dalimis, kurios yra su kaulu. Verdant pastarąjį sultinį, liks nemažai mėsos, kurią galėsite sudėti į sriubą arba ją galite pasilikti sumuštiniams, salotoms. Taip pat abiejų rūšių sultiniai gaminami su daržovėmis, prieskoniais.
Labai svarbu naudoti naminę ar ekologišką vištieną, nes su mėsa iš parduotuvės sultinys bus nežymaus skonio, jo spalva bus blanki. Rekomenduojame pavaikščioti po ūkininkų turgelius – ten tikrai rasite vištienos skyrelių, kuriuose galėsite įsigyti rinkinius būtent vištienos sultiniui ar sriubai.
Vištienos sultinys verdamas pakankamai ilgai. Jeigu naudojate tik kaulus, galite sultinį virti apie 3 valandas. Kuo toks sultinys verda ilgiau, tuo jis bus sodresnio skonio, sveikesnis. Jei sultinį gaminate su mėsa, galite jį virti kiek trumpiau – apie 1 val. 30 min. Tokiu atveju ir sultinys bus puikaus skonio, ir dar vištiena tinkama naudoti kitiems patiekalams.
Kokias naudoti daržoves, prieskonius vištienos sultiniui?
Vištienos sultinys visada verdamas su daržovėmis bei prieskoniais. Galite naudoti tai, ką turite savo šaldytuve ar virtuvės spintelėse. Jų kiekį irgi galite rinktis pagal savo skonį. Dažniausiai naudojamos šios daržovės ir prieskoniai:
- Morkos
- Salierų kotai
- Svogūnai
- Česnakai
- Petražolės su stiebeliais
- Lauro lapai
- Įvairūs pipirai (juodieji, baltieji, kvapieji ir t.t.)
- Druska
Taip pat galima naudoti gvazdikėlius, salierų lapus, kitas šviežias prieskonines žoleles su koteliais (krapus, čiobrelį, rozmariną, raudonėlį), sojų padažą ir pan.
Išvirusio vištienos sultinio naudojimas, laikymas
Kai sultinys baigia virti, reikia jį perkoštį per sietelį. Daržoves reiktų išmesti, o jeigu virėte su mėsa – reikia ją nuimti nuo kaulų ir susmulkinti. Tą geriausia padaryti šakučių pagalba, kol mėsa dar nėra atvėsusi.
Sultinį geriausia supilstyti iki stiklinius indus ir padėti į šaldytuvą. Jame laikyti galima iki 5 dienų. Taip pat išvirusį sultinį galima užšaldyti.
Kaip minėjome anksčiau, vištienos sultinį galima panaudoti įvairiuose patiekaluose. Vienas iš variantų yra su juo virti sriubą ir panaudoti išvirusią vištieną. Štai keletas receptų:
- Vištienos sriuba – pagaminta iš paprastų ir nebrangių ingredientų. Ši sriuba tikrai primins vaikystę.
- Makaronų sriuba su vištiena – jauki, komfortiška, paprastai pagaminama ir pagardinta kreminiu sūreliu.
- Trinta vištienos sriuba – soti, malonaus skonio ir kreminė, pagardinta grietinėle.
- Kruopų sriuba su vištiena – soti, maistinga, gali būti ir kaip pagrindinis patiekalas.
- Vietnamietiška Pho sriuba su vištiena – kiek neįprasto skonio, aromatinga ir gardi sriuba. Nors skamba egzotiškai, bet jos gaminimas tikrai nėra sudėtingas.
Vištienos sultinys
Mes dalinamės ne kartą išbandytu ir mūsų mėgstamu vištienos sultinio receptu, kurį gaminome su vištienos nugarėlėmis.
- Porcijų skaičius: 6
- Paruošimo laikas: 2 val.
Ingredientai vištienos sultiniui:
- 600–800 g vištienos dalių su kaulu (šlaunelių, ketvirčių, nugarėlių ir pan.)
- 1–2 vid. dydžio morkų, perpjautų į kelias dalis
- 1 saliero koto, perpjauto į kelias dalis
- 1 nenulupto svogūno, perpjauto per pusę
- saujelės petražolių, su šakelėmis
- saliero lapelių keletos
- 2 lauro lapų
- 4 kvapiųjų pipirų
- 4 juodųjų pipirų
- žiupsnelio druskos
Gaminimas:
- Iš pradžių rekomenduojame vištieną nuvirinti (to daryti nebūtina) – į puodą su vandeniu sudėkite vištieną. Kai pradės virti vanduo, puodą nuimkite nuo viryklės, vandenį išpilkite.
- Į puodą sudėkite visus sultinio ingredientus, išskyrus druską. Vandens įpilkite tiek, kad viską apsemtų, daugmaž apie 1500–1800 ml.
- Užkaiskite vandenį, kai jis bus beveik užviręs, ugnį sumažinkite iki nedidelės ir virkite apie 80–90 min.
- Sultinį perkoškite per sietelį, tada lengvai pasūdykite ir supilkite į uždaromus indus. Daržoves išmeskite, o vištieną nukaulinkite ir šakučių pagalba mėsą susmulkite. Sultinį šaldytuve galima laikyti iki 5 dienų.