Sriuba yra patiekalas, kuris valgomas turbūt visose pasaulio šalyse. Kiekviena tauta turi tradicines sriubas, kurios pagamintos naudojant vietinius produktus ir pritaikytos jų skoniams. Sriubos vertinamos ir dėl nesunkaus pagaminimo, paprastų ingredientų ir naudos sveikatai. Žinoma, šis patiekalas yra pritaikomas patiems įvairiausiems skoniams – sriubos gali būti aštrios, švelnaus skonio, trintos, kreminės, su mėsa ar tik su daržovėmis. Šiame straipsnyje norime apžvelgti, kokie yra populiariausi sriubų receptai pasaulyje. Daugelį jų turbūt būsite girdėję ir ragavę, bet kai kurių sriubų pavadinimus galbūt išgirsite pirmą kartą. Šį sąrašą sudarėme remdamiesi tasteatlas.com pateiktu sąrašu.

Ramenas – garsiausia japoniška sriuba
Rameno pristatinėti nereikia – šią sriubą mėgsta ne tik japonai, bet ji yra populiari visame pasaulyje. Tonkotsu ramenas gaminamas iš specialų makaronų ir ilgai virto kiaulienos kaulų sultinio, patiekiamas su įvairiais priedais, pavyzdžiui, su minkšta, sultinga kiauliena, sojos padaže marinuotu kiaušiniu, svogūnų laiškais, fermentuotais bambukų ūgliais, jūros dumbliais ir t.t.
Taip pat visame pasaulyje mėgstamas Shoyu ramenas, kurio sultinys gaminamas iš vištienos ar žuvies kartu su sojų padažu. Šis ramenas yra mažiau riebus, švelnesnio skonio nei tonkotsu.
Nors tikrą rameną namuose pasigaminti yra sudėtinga, bet galite pasigaminti gerokai paprastesnę jo versiją su vištiena.

Pho sriuba – garsiausias Vietnamo patiekalas
Pho sriubos pagrindą sudaro ilgai virtas sultinys iš jautienos kaulų ar vištienos, pagardintas kvapniais prieskoniais. Ši komfortiška sriuba patiekiama su ryžių makaronais, sultinga jautiena ar vištiena, pupelių daigais. Vietname pho sriuba yra populiariausias gatvės maistas, kurį gamina mažos kavinės. Nors seniau pho sriuba būdavo valgoma pusryčiams, bet dabar Vietname ji patiekiama ir per pietus ar vakarienę. Mes siūlome pho sriubą pasigaminti patiems – nors receptas yra supaprastintas, bet tikrai labai gardus.

Barščiai – jų atsiradimas siejamas su Ukraina
Nors barščiai populiarūs ir Lietuvoje, Lenkijoje, Rytų Europoje, bet dažniausiai jų kilmė siejama su Ukraina, kurioje ši sriuba laikoma nacionaliniu patiekalu. Barščių pagrindinis ingredientas yra burokėliai, bet pati sriuba būna įvairių rūšių. Gali būti gaminama tiek su mėsa, tiek vegetariška šios sriubos versija. Tradiciškai barščiai patiekiami su pampuškomis – ukrainietiškomis česnakinėmis bandelėmis. Barščių receptus rasite čia.

Minestrone – tradicinė itališka sriuba su daržovėmis
Minestrone yra viena populiariausių sriubų Italijoje, kuri gaminama iš sezoniškų daržovių, makaronų ar ryžių. Ši sriuba žavi savo paprastumu, nes yra nebrangi, nesunkiai pagaminama ir galima naudoti įvairius likučius iš kitų patiekalų. Nors kiekvienas regionas turi savo minestrone versiją, bet dažniausiai ši sriuba gaminama iš pomidorų, morkų, salierų, svogūnų ir pupelių.
Mes siūlome pasigaminti šią itališką sriubą su šparaginėmis pupelėmis.

Miso sriuba – dar vienas gardus ir sveikas japoniškas patiekalas
Japonijoje miso sriuba dažnai valgoma pusryčiams, nes ji yra lengvai virškinama, suteikia energijos ir sotumo visai dienai. Taip pat miso sriuba gali būti patiekiama bet kuriuo paros metu kaip pirmas patiekalas. Ji gaminama iš dashi sultinio, miso pastos ir kitų ingredientų, pavyzdžiui tofu sūrio, jūros dumblių. Miso pasta – fermentuotas produktas, gaminamas iš sojų pupelių. Ji yra probiotikų šaltinis, kuris gerina virškinimą, stiprina imuninę sistemą. Miso sriubos receptą rasite čia.

Guliašo sriuba – Vengrijos pasididžiavimas
Guliašas arba guliašo sriuba tradiciškai gaminama su jautiena ir gausiu kiekiu paprikos miltelių. Nors daugelyje šalių guliašas reiškia bet kokį troškinį, Vengrijoje jis siejamas su sriubą primenančiu patiekalu. Jis ypač tinka, kai už lango vyrauja vėsūs orai, nes patiekalas yra šildantis, malonaus skonio ir ilgam soteiks sotumo jausmą. Guliašo sriuba patiekiama su duona ar naminiais makaronais csipetke. Guliašinės sriubos receptą rasite čia.

Populiari pietryčių Azijos sriuba – laksa
Visame pasaulyje žinoma laksa yra mėgstama dėl savo intensyvaus skonio, kuriame susijungia rūgštumas, aštrumas ir saldumas. Dažniausiai laksa gaminama iš krevečių, žuvies ar vištienos ir ryžių (ar kviečių) makaronų. Geriausiai žinomi šios sriubos du variantai – asam laksa, kuri yra rūgštoko skonio, o jos pagrindą sudaro tamarindo pasta ir rūgštūs prieskoniai. Curry laksa gaminama su kokosų pienu, kario pasta ir aitriąja paprika. Mes siūlome pasigaminti paprastenį laksos variantą – visus produktus lengvai rasite prekybos centruose.

Tom Yum garsiausia Tailando sriuba
Tom Yum yra vienas labiausiai žinomų patiekalų tailandietiškoje virtuvėje. Ši sriuba žavi savo intensyviu skoniu, kuriame susipina aštrumas ir sūrumas. Šiems skoniams išgauti naudojama citrinžolė, galangalas, aitriosios paprikos, žaliosios citrinos sultys, žuvies padažas, kalendros.
Tom Yum gaminama su krevetėmis arba vištiena, patiekiama su ryžiais ar azijietiškais makaronais. Jeigu norisi švelnesnio skonio, galima įpilti kokosų pieno. Mes siūlome pasigaminti tom yum su krevetėmis.

Gazpacho – šalta ispaniška sriuba
Daugelis ispanų be gaspacho sriubos neįsivaizduoja savo vasaros. Ši sriuba atgaivins ir pasotins karštą vasaros dieną. Ši šalta sriuba kilusi iš Andalūzijos, vis dažniau gaminama ir kitų šalių virtuvėse. Sriubos pagrindą sudaro prinokę pomidorai, kurie sutrinami kartu su agurkais, paprikomis, svogūnais, actu ir alyvuogių aliejumi. Gazpacho skonis sodrus, šiek tiek rūgštus, dažniausiai patiekiama su smulkiai supjaustytomis daržovėmis ar duonos skrebučiais. Šios sriubos receptas yra čia.

Rosół – lenkiška vištienos sriuba
Ši vištienos sriuba yra vienas populiariausių patiekalų Lenkijoje ir tikrai nenuostabu, nes rosół yra komfortiška, sušildanti ir palanki sveikatai. Dažniausiai valgoma savaitgaliais, patiekiamas kaip pirmasis patiekalas. Taip pat sriuba gaminama pajutus pirmuosius peršalimo požymius. Iš pradžių išverdamas sultinys iš vištienos dalių su kaulu, taip pat dedamas jautienos ar veršienos kaulas, kuris priduoda papildomą skonį sultiniui. Jis verdamas kartu su morkomis, salierais, pastarnokais, svogūnais. Atskirai išverdami vermišeliai. Sriuba patiekiama su šiais makaronais, sultinyje virta vištiena, morkomis, o ant viršaus užpilamas sultinys. Panašų vištienos sriubos receptą galite rasti čia.